PROIECTE

ECOLISENS

Senzor cu rețea de lungă perioadă în fibra optică pentru detecția E. COLI.

Program de finanțare: 

PNIII 2015-2020, Programul 3 – Cooperarea Europeană și Internațională, Subprogram 3.2 – Orizont 2020, proiecte ERA-NET / ERA-NET Cofund, MANUNET III

Rol:

Partener

Parteneri:

INOE 2000

Valoarea totală:

1.349.849,00 RON

Perioada de implementare:

2018
2020

Obiective

Dezvoltarea unui demonstrator portabil de dimensiuni mici pentru detecția bacteriilor E. Coli folosind un senzor cu fibră cu rețea de lungă perioadă (Long Period Grating Fibre Sensor – LPGFS). Funcționarea LPGFS se bazează pe detecția variației indicelui de refracție a mediului ambiant (în care este amplasat LPGFS) indusă de prezența bacteriilor E. Coli. Demonstratorul are o cameră de mic volum în care este plasată proba lichidă, suspectată de a fi infestată cu bacteria E. Coli. El constă dintr-un Modul de Interogare a Senzorului (MIS – LPGFS și optoelectronică) și o Unitate de Achiziție și Prelucrare a Datelor (UAPD). Proiectarea va lua în considerare trei variante posibile: indicele de refracție al învelișului LPGFS este mai mare, egal sau mai mic decât cel al mediului ce înconjoară fibra senzorului. Timpul scurt de determinare (5 – 10 min) reprezintă un avantaj major al proiectului. Dispozitivul bazat pe LPGFS poate fi folosit pentru alte tipuri de germeni de bacterii patogene sau substanțe chimice prezente în proba gazoasă sau lichidă.

Rezultate

Odată cu creșterea recunoașterii publice a amenințărilor din partea bolilor induse de bacterii și potențiala lor izbucnire în rândul comunităților dens populate un dispozitiv biosenzor portabil intrinsec ieftin bazat pe utilizarea LPGFS, care poate efectua identificarea rapidă și precisă a infecției cu E. Coli este foarte solicitat pentru a răspunde unor astfel de situații dificile și pentru a controla daunele pe care aceste boli le-ar putea provoca. Putem afirma că utilizarea dispozitivului va permite să se mărească considerabil nivelul de bunăstare sanitară și epidemiologică a populației și să se prevină astfel de incidente în viitor. Deoarece sunt mai robuste, mai ieftine, mai simple și permit proiectarea adecvată a dispozitivelor portabile comparativ cu senzorii SPR, LPGFS nu sunt dedicați aproape exclusiv utilizării în laborator.

Galerie foto

Activități

2018 –  2018 Etapa 1: Studii și cerințe tehnice (L1 – L7)

  • Determinarea cerințelor asociate utilizării LPGFS pentru detecția E. coli
  • Simulări pentru determinarea răspuns senzor pentru diferite concentrații de E. coli
  • Determinarea condițiilor de funcționare ale senzorului
  • Diseminare și întâlnire de lucru

 

2019 –  2019  Etapa 2: Arhitectura demonstratorului (L8– L10)

2.1 Proiectarea arhitecturii demonstratorului

 

2019 –  2019  Etapa 3: Realizarea modulelor componente ale demonstratorului (L11 – L16)

3.1 Realizarea Modulului de Interogare a Senzorului

3.2 Realizarea Unității de Achiziție și Prelucrare a Datelor

3.3 Diseminare și întâlnire de lucru

 

2019 –  2019  Etapa 4: Realizarea demonstratorului (L17 – L19)

4.1 Realizarea demonstratorului

 

2020 –  2020  Etapa 5: Testarea demonstratorului (L20 – L24)

5.1 Testarea demonstratorului