PROIECTE
SOLARCEL
Program de finanțare:
Rol:
Parteneri:
Valoarea totală:
Perioada de implementare:
Obiective
Dezvoltarea în condiții de laborator a unui model experimental -celula fotovoltaică, bazat pe realizarea de straturi subțiri inovative interconectate între ele cu parametri ai fotoconversiei îmbunătățiți şi cu valori convenabile ale curentului electric. Celula fotovoltaică se bazează pe prepararea de soluții organice având în componență – stearat de bariu (BS) cu nanotuburi de carbon (CNT), diferite ftalocianine și pe diferite metode de depunere a straturilor subțiri. Proiectul abordează o soluție inovatoare care poate îmbunătăți sistemele de celule fotovoltaice utilizate și care se poate dovedi superioară atât din punctul de vedere al costurilor de producție (în cazul producției de serie) cât și al performanțelor obținute. Modalitatea de valorificare a rezultatelor la sfârșitul proiectului este reprezentată de posibilitatea beneficiarului de a industrializa celula fotovoltaică inovativă rezultată, ca pe un produs dedicat industriei panourilor fotovoltaice, aceasta fiind una dintre cele mai puternice industrii la nivel mondial, potențialul de comercializare al acestui produs fiind astfel unul foarte ridicat.
Rezultate
Ținând cont de proprietățile electrice ale ftalocianinelor (compuși organici) în domeniul celulelor fotovoltaice, acestea au fost utilizate ca părți componente ale unui amestec convențional în vederea constituirii unei celule fotovoltaice cu parametri îmbunătățiți.
Celula fotovoltaica a fost obținută prin utilizarea tehnicii Langmuir-Blodgett iar soluțiile organice au fost depuse (prin picurare) pe suprafața dispozitivului Langmuir-Blodgett KSV 5003.
Celula fotovoltaica obținută s-a bazat pe prepararea de soluții organice având în componență – stearat de bariu (BS) cu nanotuburi de carbon (CNT) şi diferite ftalocianine (ZnPc, MgPc sau CuPc), folosind benzen ca solvent.